Ainekset
Porkkala:
6 isoa porkkanaa
1 kg karkeaa merisuolaa
3 tl nestemäistä savuaromia (esim. Poppamies Hickory)
2 tl valkoviinietikkaa
2 rkl rypsiöljyä
Voileipäkakku:
2 pussia paahtoleipää/vuokaleipää
2 dl kauramaitoa leivän kostuttamiseen
2 varsisellerin oksaa
2 kevätsipulia
1 rkl kapriksia
400g vegaanista valkosipuli-yrttituorejuustoa
200g vegaanista hummusta
Koristeeksi:
1 retiisi
1 kurkku
tuoretta korianteria
syötäviä kukkia
VALMISTUSOHJE
1. Esilämmitä uuni 225’C asteeseen
2. Valmistele porkkala: Pese porkkanat huolellisesti. Vuoraa uunivuoan pohja karkealla merisuolalla ja lado päälle porkkanat. Peitä porkkanat suolalla ja paista uunissa noin 1,5 tuntia.
3. Sekoita keskenään loput ainekset. Jäähdytä porkkanat suolakuoressa huoneenlämpöisiksi, kuori veitsellä ja siivuta pitkiksi viipaleiksi, suoraan marinadin joukkoon maustumaan. Peitä kelmulla ja anna maustua noin 20 minuuttia. Kääri viipaleet valmiiksi karkeiksi ruusuiksi.
4. Porkkaloiden ollessa uunissa, kostuta leivät kauramaidolla ja nosta viipaleita tarjoilulautaselle vierekkäin riippuen minkä kokoisen kakun haluat koota. Jos käytät vuokaleipää leikkaa päädyt vain pois ja voit leikata leivän pituussuunnassa jotta saat pitkiä paloja. Älä kuitenkaan käytä tuoretta leipää, sillä se muuttuu helposti liian kosteaksi ja koostumuksesta tulee mössöinen.
5. Hienonna varsiselleri, kevätsipulit ja kaprikset. Sekoita keskenään tuorejuusto ja hummus.
6. Kokoa kakku voitelemalla voileipäkakkuleivät tuorejuustosekoituksella, täyttämällä kasviksilla ja nostamalla uusi pohjapala aina täytetyn päälle. Toista kerroksien kokoamista, kunnes kaikki leivät on täytetty. Säästä 1/3 tuorejuustosta koristeluun. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa Porkkalan maustumiseen asti.
7. Koristele valmis voileipäkakku juuri ennen tarjoilua vegaanilla tuorejuustoseoksella, porkkala-ruusuilla, viipaloidulla kurkulla ja sitruunalohkoilla. Viimeistele tuoreella tillillä.
Valmistusaika: 30 min + 2,5 h passiivinen aika
Annosmäärä: 10-12 palaa