Ainekset
LIEMI:
1 kpl made (nyljettynä ja kidukset poistettuna)
1,3 L vettä
2 kpl sipulia
1 kpl laakerinlehti
4 kpl kokonaista valkopippuria ja maustepippuria
KEITTOAINEKSET:
50 g voita
2 kpl sipulia
5 kpl perunaa
10 cm pala purjon vihreää osaa
1 L valmistamaasi madelientä
3 tl suolaa
mateen kypsät lihat kuutioina
Suuruste:
2 dl kermaa + 1 kananmunan keltuainen + 1 dl sitruunanmehua
VALMISTUSOHJE
1. Irrota kalasta pää sekä pyrstö ja huuhtele ne. Pätki made noin viiden sentin mittaisiin paloihin ja laita palat, pää ja pyrstö kattilaan. Lisää kattilaan kylmää vettä niin paljon, että kalapalat peittyvät. Liha on tässä kohtaa kiinni vielä ruodoissa, ja lihan fileointi on ruotojen kanssa haastavaa.
2. Keitä kalapaloja noin 5 minuuttia niin, että liha pehmenee. Poista ruodoista liha kahta lusikkaa käyttäen ja siirrä ne syrjään odottamaan.
3. Kuori ja lohko sipulit ja lisää sekaan myös sipulinlohkot ja liemen mausteet. Lisää ainekset kalankeitto kattilaan ja keitä noin 15 minuuttia ja siivilöi liemi.
4. Valmistele keittoainekset. Kuori ja pilko sipulit, pestyt peruna ja purjo samalla, kun kalaliemi kiehuu.
5. Kuullota toisessa kattilassa voissa sipuli- ja perunakuutioita kunnes ne saavat hieman väriä. Lisää suola, purjosilppu ja litra madelientä. Keitä, kunnes perunat ovat kypsiä.
6. Lisää kuutioidut mateen lihat, jotka irrotit aikaisemmin lusikalla. Sekoita suuruksen ainekset keskenään ja lisää keittoon.
Nosta kattila liedeltä ja viimeistele tillisilpulla. Tarjoa paahdetun ruisleivän kanssa.
Valmistusaika: 45 min
Annosmäärä: 4-6 annosta