Brittiläinen luumukakku

Ainekset

200 g rusinoita, luumuja tai muita kuivahedelmiä
50 g Dr. Oetker sokeroituja appelsiininkuoria
1/2 sitruunan kuori ja mehu
1 appelsiinin kuori
1 pieni omena
2 tl Brandyä tai jälkiruokaviiniä
1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl kanelia ja inkivääriä
ripaus muskottipähkinää
50 g huoneenlämpöistä voita
1 dl fariinisokeria
1 dl korppujauhoja
1/2 dl mantelilastuja
1 kananmunaa

VALMISTUSOHJE

Spread the love

Valitse käyttöösi pieni metallinen kulho, jonka muotoon haluat luumukakun asettuvan. Tarkista, että käytössäsi on myös kulhon kokoon sopiva kattila, jonka päällä voit höyryttää kakun. Voitele tai öljyä vuoka.

 

Mittaa toiseen kulhoon kuivahedelmät, sokeroidut appelsiininkuoret, sitruunan kuori ja mehu, appelsiininkuori ja raastettu omena. Sekoita joukkoon Brandy tai viini ja anna hedelmien turvota vähintään 2 tuntia, mieluusti kuitenkin vielä yön yli.

 

Sekoita toisessa kulhossa keskenään vehnäjauhot, mausteet, voi, fariinisokeri, korppujauhot ja mantelilastut. Kun hedelmiin on imeytynyt kaikki neste, nostele joukkoon sekoittamasi kuivat aineet.

 

Riko joukkoon kananmuna ja sekoita voimakkaasti. Brittiperinteisiin kuuluu, että taikinan sisälle leivotaan muutama kolikko, joiden löytäjät saavat esittää toiveen. Voit siis halutessasi tässä kohtaa lisätä taikinaan myös muutaman desinfioidun euron. Sekoita kunnolla ja siirrä metalliseen kulhoon kunnolla painellen.

 

Peitä kakkumassa tuorekelmulla ja kiedo koko metallikulho folioon. Höyrytä kakkua vesihauteessa noin 3 tuntia, kunnes kakku on täysin kypsää. Voit kurkkia kakun kypsyyttä ja madaltaa lämpöä höyrytyksen loppua kohden, jotta saat kakun nostettua pois liedeltä kun se on valmis.

 

Valmis kakku on tiivistä ja mehukasta: voit testata jauhojen kypsyyttä helposti lusikalla tökkimällä. Valmis kakku on myös väriltään hyvin tumma. Nosta luumukakku liedeltä ja anna jäähtyä mielellään aina seuraavaan päivään.

 

Halutessasi kakun voit tehdä jo melkein viikkoakin ennen joulua ja säilyttää jääkaapissa. Kakun maku aina vain paranee, mitä kauemmin se lepää.

Kun haluat tarjoilla kakun, yksinkertaisesti lämmitä kakkua uunissa jälkilämmöllä (tai 100C asteisessa uunissa) muutama minuutti ja kumoa sitten tarjoiluastiaan.

 

Valmistusaika: 10 min + 2 h turvotus + 3 h kypsennys
Annosmäärä: 4-6