Ranskalaiset maalaispatongit

1399

1198

750 ml

Bestheim Pinot Blanc Premium Réserve

Ranska > AC Alsace

-14%

1399

1198

750 ml

Bestheim Pinot Blanc Premium Réserve

Ranska > AC Alsace

-14%

Ainekset

ALKUTAIKINA:
1 dl kylmää vettä

1/2 pussia kuivahiivaa

2 dl vehnäjauhoja

 

 

PATONKITAIKINA:

2 1/2 dl vettä

1/2 pussia kuivahiivaa

6 dl vehnäjauhoja

2 tl suolaa

VALMISTUSOHJE

Spread the love

Kotitekoinen maalaispatonki hurmaa!

Valmistele alkutaikina: Sekoita keskenään vesi, kuivahiiva ja vehnäjauhot. Peitä taikina ja anna levätä huoneenlämmössä vähintään 14 tuntia tai yön yli.

Mitä pidempään lepuutat taikinaa, sen hapanjuurisempia ja rapeampia patongeista tulee!

Kun taikina on levännyt ja kuplii, mittaa sen lämpötila. Klassisen ranskalaisen patonkitaikinan valmistukseen käytetään periaatetta, että alkutaikinan + huoneilman + veden lämpötilan tulisi olla yhteislämpötilaan 70C astetta. Suorita siis laskutoimitus ja mittaa tarvitsemasi veden lämpö.
Laske näin: 70C astetta – juuren lämpötila – huoneen lämpötila = veden lämpötila asteina

Esimerkiksi kesällä 70C – 22C alkutaikina – 26C huoneilma = 32C vesi.

Yhdistä nyt keskenään alkutaikina, mittaamasi vesi ja loppu hiiva. Lisää vähän kerrallaan vehnäjauhot ja suola koko ajan vaivaten, jotta saat taikinaan sitkoa. Jatka vaivaamista vähintään viisi minuuttia. Valmis taikina jää kevyesti kiinni kulhon pohjaan ja käsiin, mutta on selkeästi tiiviimpää kuin alussa.

Anna taikinan jälleen levätä liinan alla huoneenlämmössä noin 20 minuuttia. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa ilmakuplat karkeasti pois. Levitä taikina tasaiseksi levyksi ja taittele takaisin kasaan.  Jaa taikina kahtia ja pyörittele tiiviiksi palloiksi. Anna kohota alustalla vielä 20 minuuttia. Venytä puolikkaat uudelleen tasaisiksi levyiksi ja taittele kolmeen osaan pitkäksi pötkyläksi. Pyörittele pötkylöitä pöytää vasten hellävaraisesti ja muotoile päädyt terävämmiksi. Nosta leivät uuni- tai patonkipellille ja anna kohota vielä noin 10 minuuttia lämpimässä paikassa. Esilämmitä uuni 200C asteeseen.

Kypsennä kohonneita patonkeja uunin keskitasolla 10-15 minuuttia ja nosta jäähtymään, kun kuori on rapea ja patongit kypsiä.
Anna jäähtyä hetki ja tarjoile sellaisenaan tai herkullisen ranskalaisen ateriakokonaisuuden kanssa.

Valmistusaika: 70 min + yön yli
Annosmäärä: 2 patonkia