Kotitekoinen hapanjuurileipä

1349

750 ml

1+1=3 Organic Cava Brut

Espanja

-%

1349

750 ml

1+1=3 Organic Cava Brut

Espanja

-%

Ainekset

1 dl hapanjuurta

2 dl kädenlämpöistä vettä

4 dl täysjyvävehnäjauhoja

2 dl ruisjauhoja

ripaus suolaa

 

HAPANJUUREN ALOITTAMINEN:

1 dl vettä

1 1/2 dl ruisjauhoja

+ 1 dl vehnäjauhoja ruokintaan

VALMISTUSOHJE

Spread the love

Jos sinulla ei ole entuudestaan tai et saa esimerkiksi ystävältäsi palaa valmista hapanjuurta, voit aloittaa itse oman:
Juuri valmistuu viikossa, kun sekoitat keskenään ensimmäisenä päivänä 30C asteisen veden ja jauhot ja jätät tekeytymään seuraavaan päivään. Lisää kolmena seuraavana päivänä sama määrä jauhoja ja 2 rkl vettä. Ota syntyneestä seoksesta neljäntenä päivänä talteen noin 1 dl juurta ja ruoki sitä vielä kolme päivää 3 rkl haaleaa vettä ja 1 dl vehnäjauhoja. Kun viikko on kulunut, juuri on valmista leivottavaksi.

Mittaa käyttöön tarvitsemasi määrä ja siirrä emojuuri lepäämään jääkaappiin. Ruoki aktiivista juurtasi kerran viikossa samalla tavalla kuin tähänkin asti.

 

Hapanjuurileipää varten sekoita keskenään aktiivinen hapanjuuri, kädenlämpöinen vesi ja jauhot. Älä vaivaa taikinaa vaan jätä se tekeytymään huoneenlämpöön kelmulla peitettynä noin 30 minuutiksi. Ripottele taikinan pintaan suolaa ja hiero se taikinan rakenteisiin kevyesti. Vedä taikinaa jauhotettua pintaa vasten muutaman kerran ja anna tekeytyä jälleen noin 30 minuuttia liinan alla. Toista taikinan jauhottaminen ja muotoileminen muutamaan kertaan aina välissä kohottaen, kunnes taikina on kimmoisaa.

 

Muotoile kimmoisasta taikinasta venyttäen paksu levy. Taita levy kolmeen osaan ja pyörittele kevyesti tasaiseksi pötköksi. Kohota leipätaikinaa keittiöpyyhkeen päällä kohotuskorissa tai leipävuoassa vielä vähintään 30 minuuttia. Esilämmitä sillä aikaa uuni 225C asteeseen. Kumoa kohonnut leipä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja leikkaa pintaan viillot. Paista uunin keskitasolla 20 minuuttia. Laske uunin lämpötila 200C asteeseen ja paista vielä noin 25 minuuttia kunnes leipä on kypsää.

 

Jäähdytä leipä ritilällä ja tarjoile voin, tuorejuustojen tai vaikkapa erilaisten ranskalaisten juustojen kanssa!

 

Valmistusaika: 1 h + n. 3 h kohotukseen
Annosmäärä: 1 juurileipä