Keitetyt ravut

1298

750 ml

Bergh Grüner Veltliner Organic

Itävalta > Niederösterreich

-%

1298

750 ml

Bergh Grüner Veltliner Organic

Itävalta > Niederösterreich

-%

Ainekset

40 elävää rapua

5 l vettä

1 1/2 dl karkeaa merisuolaa

2-4 sokeripalaa

runsaasti tuoretta kruunutilliä

 

TARJOILUUN

vaaleaa leipää

voita

1-2 sitruunaa

 

VALMISTUSOHJE

Spread the love

Loppukesä on rapujuhlien aikaa! Rapujuhlat ovat monelle alkusyksyn kohokohta. Rapukausi alkaa vuosittain 21.7. klo 12. Alkupalaksi rapuja varataan 5-8 kappaletta syöjää kohden, ja pääruoaksi vähintään 10 kappaletta jokaiselle syöjälle.

 

Rapuja keitettäessä suolamäärä lasketaan aina vesilitrojen, ei rapujen määrän mukaan. Karkeaa merisuolaa käytetään 40 grammaa vesilitraa kohti (1 desi painaa 100 grammaa). Tarkista, että ravut ovat eläviä.

 

1. Pese ravut ennen keittämistä. Varaa keittämiseen riittävän iso kattila, sillä vettä pitää olla niin paljon, että ravut peittyvät. Kiehauta vesi, suola ja sokeri. Nosta elävät ravut nopeasti yksitellen kiehuvaan veteen. Älä lisää kattilaan liikaa rapuja, koska veden täytyy kiehua koko ajan. Keitä ravut mieluummin useassa erässä. Lisää rapujen päälle puuvillalangalla sidottu nippu kruunutilliä.

 

2. Ravut kypsyvät 8-10 minuutissa, keittoaika lasketaan siitä kun vesi alkaa kiehua uudelleen. Rapuja voi keittämisen aikana painella, jotta ne pysyvät keitinveden peitossa.
Kypsän ravun selkäpanssari nousee koholleen pyrstön päältä. Nosta kattila liedeltä ja jäähdytä ravut keitinliemessään mahdollisimman nopeasti. Voit nostaa kattilan esimerkiksi vesialtaaseen kylmään veteen.

 

3. Poista keittämisessä käytetty tilli ja lisää uutta, tuoretta tilliä tilalle. Ravut on hyvä keittää aamulla, jotta ne ehtivät jäähtyä ja maku tasaantua sopivasti illan nautintahetkeen mennessä.

 

4. Nosta ravut keitinliemestä. Valuta ravut hyvin ja lado ne kauniisti tarjoiluvadille tai asettele keoksi.

 

Koristele tillinkukinnoilla. Tarjoa rapujen lisäksi paahdettua leipää, voita, sitruunalohkoja ja hienonnettua tilliä.

 

Käy katsomassa Rosan RAPUMENU!