Joulun makuiset piparkakut

998

750 ml

Quinta das Setencostas

Portugali >DOC Alenquer

-%

998

750 ml

Quinta das Setencostas

Portugali >DOC Alenquer

-%

Ainekset

1 dl tummaa siirappia
1 dl sokeria
3 tl piparkakkumaustetta
ripaus muskottipähkinää
ripaus mustapippuria
120 g kookosöljyä
n. 5 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa

 

sokerikuorrutetta koristeluun

VALMISTUSOHJE

Spread the love

Kiehauta isossa kattilassa siirappi, sokeri ja mausteet. Kun sokeri on sulanut ja massa nestemäistä, nosta kattila pois liedeltä ja lisää joukkoon kookosöljy.

Kookosöljy tekee pipareista rapeampia kuin voilla, mutta voit aivan hyvin käyttää kookosöljyn sijaan myös saman määrän normaalia voita.

 

Vatkaa piparitaikina kuohkeaksi, jotta kookosöljy sekoittuu varmasti joukkoon. Lisää siirappiliemeen vehnäjauho-soodaseos ja sekoita tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja anna asettua jääkaapissa aina seuraavaan päivään.

 

Esilämmitä uuni 200C asteeseen ja kumoa tiivistynyt taikina jauhotetulle alustalle. Kaulitse taikina kaulimella tai täydellä lasipullolla tasaiseksi, noin 3-4 mm paksuksi taikinalevyksi.

Leikkaa levystä joko piparimuotilla tai leivinpaperista leikattua muottia apuna käyttäen veitsellä pipareita ja nosta ne leivinpaperille. Kaulitse taikina uudelleen ja toista.

Älä kaulitse ylijäävää taikinaa enää kolmatta kertaa, sillä ylityöstetty taikina kovettuu uunissa liikaa. Paista pipareita uunin keskitasolla noin 8-10 minuuttia koostaan riippuen ja nosta jäähtymään.

 

Koristele jäähtyneet piparit sokerikuorrutteella. Voit halutessasi tehdä pipareista esimerkiksi täytekeksejä ja pursottaa niiden väliin piparkakkumausteella maustettua tuorejuustoa. Tarjoile sellaisenaan.

 

Valmistusaika: 30 min + yön yli
Annosmäärä: noin 25 keksiä
Erikoistyövälineet: pipari- tai leivinpaperimuotteja