Hasselpähkinä-appelsiinikranssi

1148

500 ml

Piedemonte Moscatel

Espanja >DO Navarra

-%

1148

500 ml

Piedemonte Moscatel

Espanja >DO Navarra

-%

Ainekset

HASSELPÄHKINÄ-APPELSIINITÄYTE:
50 g Dr. Oetker sokeroituja appelsiininkuoria
1/2 dl Calvadosta tai muuta jälkiruokaviiniä
75 g huoneenlämpöistä voita
1 rkl vehnäjauhoja
50 g hasselpähkinärouhetta
2 tl sokeria + 1 tl kanelia

 

TAIKINA:
80 g voita
2 1/2 dl maitoa
1 dl sokeria
1 tl kuivahiivaa
5 dl vehnäjauhoja
1 dl tomusokeria
ripaus kardemummaa
1 kananmuna voiteluun

VALMISTUSOHJE

Spread the love

Esilämmitä uuni 180C asteeseen ja laita täytettä varten kuivatut appelsiininkuoret turpoamaan viinaan.

 

Valmistele taikina:

Sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon maito. Sekoita tasaiseksi ja kuumenna sen verran, että seos on huoneenlämpöistä ja voi pysyy sulana. Seos ei saa olla liian kuumaa, joten jäähdytä tarvittaessa.

Sekoita keskenään sokeri, ripaus suolaa, hiiva ja noin puolet vehnäjauhoista. Kaada joukkoon ohuena nauhana maitoseos ja vaivaa tasaiseksi. Jatka työstämistä vähintään 15 minuuttia jauhoja pikkuhiljaa lisäillen.

Taikina on valmista, kun se tuntuu elastiselta eikä jää taikinakulhoon kiinni. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä liinan alla vähintään tunti.

 

Valmistele täyte ja kokoa:

Kun appelsiininkuoret ovat kunnolla turvonneet, siivilöi ylimääräinen neste pois ja lisää kuorien joukkoon loput ainekset.

Sekoita tasaiseksi ja anna asettua hetki. Täytteen tulisi olla helposti levitettävää ja yhtenäistä. Säästä vähän sokeria kranssin viimeistelyyn.

Kaulitse kohonnut taikina noin 4 mm paksuksi taikinalevyksi. Voitele levy valmistamallasi täytteellä, niin kuin valmistaisit korvapuusteja.

Leikkaa voideltu taikinalevy kahtia ja taita pituussuunnassa puoliksi. Taita puolikkaat uudelleen kahtia, jotta saat aikaan kaksi pitkulaista ja nelikerroksista taikinalevyä.

Rullaa pitkulaiset levyt toistensa ympärille ja nipistele päädyt toisiinsa kiinni, jotta taikina jää kranssin muotoon. Siirrä kranssi leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja nostata vielä 30 minuuttia.
Voitele kranssi kananmunalla ja ripottele pintaan sokeria.

Paista kranssia uunin keskitasolla noin 30-35 minuuttia kunnes taikina on kypsää ja kultaista.

 

Anna leivoksen jäähtyä ennen leikkaamista ja tarjoile sellaisenaan.

 

Valmistusaika: 25 min
Annosmäärä: 4