Ainekset
800 g luutonta naudan lapaa tai etuselkää
voita ja oliiviöljyä paistamiseen
120 g pekonia
4 sipulia
4 valkosipulinkynttä
4 rkl vehnäjauhoja
2 tl dijon-sinappia
1 rkl fariinisokeria
2 pulloa (à 3,3 dl) belgialaista tummaa ale-olutta
1½ rkl lihafondia
2 laakerinlehteä
1½ tl timjamia
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
VALMISTUSOHJE
Carbonade Flamande on belgialainen naudanlihapata, joka on haudutettu oluella! Makua pataan tuo karamellisoitu sipuli, pekoni ja murea, hitaasti kypsennetty naudanliha.
1. Paloittele liha sivuiltaan noin kahden-kolmen senttisiksi kuutioiksi. Kuumenna voita ja öljyä paistinpannussa ja paista lihoja kovalla lämmöllä muutamassa erässä, jotta ne saavat hyvän tummanruskean pintavärin. Siirrä lihat pataan.
2. Paloittele pekoni ja ruskista se, siirrä pataan niin, että pekoneista irronnut rasva jää paistinpannuun. Kuori sipulit ja viipaloi ne. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Anna sipulin ruskistua ja karamellisoitua pekoneista irronneessa rasvassa käännellen noin kahdeksan minuuttia. Lisää loppuvaiheessa joukkoon valkosipuli.
3. Siirrä pataan. Sekoita vehnäjauho, dijon-sinappi ja fariinisokeri padassa oleviin aineksiin.
4. Kaada sen jälkeen päälle olut. Lisää lihafondi, laakerinlehdet, timjami, suola ja mustapippuri.
5. Sekoita. Laita pata 175-asteiseen uuniin 2 ½ tunniksi.
Tarjoa esimerkiksi paistettujen perunoiden tai uunijuuresten kanssa.
Valmistusaika: 3 tuntia
Neljä annosta