Poronpaistia, paahdettua portviinikastiketta ja timjami-kermaperunat

1899

750 ml

Château Tour Bayard Montagne-Saint-Emilion

Ranska >AC Montagne-Saint-Emilion

-%

1899

750 ml

Château Tour Bayard Montagne-Saint-Emilion

Ranska >AC Montagne-Saint-Emilion

-%

Ainekset

Paahdettu Portviinikastike
1 isohko sipuli
1 porkkana
1 pieni palsternakka
1 valkosipulinkynsi
(n. 10 cm. pala varsiselleriä tai reilu siivu juuriselleriä)
6 dl vettä
2 laakerinlehteä
1 rosmariinin oksa tai 1 tl kuivattua rosmariinia
3 timjamin vartta tai 1 tl kuivattuna
½ tl rouhittua mustapippuria
n. 10 kokonaista roseepippuria
3 dl punaviiniä (käytin Espíritu de Chile Cabernet Carmenere Shiraz)
2 dl portviiniä ( käytin Sandeman old invalid)
1 lihaliemikuutio tai fondia
1 rkl balsamiviinietikkaa
25 g voita
(hieman siirappia tai hunajaa)
(hieman maizenaa suurustukseen)
(hieman suolaa)
 
Timjami-kermaperunat
n. 1 ½ kg jauhoisia perunoita
4 dl kermaa
2 dl juustoraastetta
3 tl kuivattua timjamia
2-3 isohkoa valkosipulinkynttä silputtuna
n. 1 tl mustapippuria rouhittuna (jos käytät jauhettua mustapippuria niin 1/3 tl riittää)
suolaa myllystä
reilu nokare pehmeää voita vuoan voiteluun
 
Poronpaisti
poron paisti (omani oli noin ehkä 600g vasan sisäpaisti)
n. 2 rkl riistamaustetta (käytin Sallinen)
n. 1 tl rouhittua mustapippuria
n. 3 isohkoa valkosipulinkynttä
voita ja öljyä paistamiseen
suolaa

VALMISTUSOHJE

Spread the love

Paahdettu Portviinikastike:
Pilko kasvikset ja murskaa valkosipuli kuorineen.

Laita pannulle nokare voita ja kasvikset. Paahda kasviksia reilusti välillä sekoitellen. Kasvisten pitää saada kunnolla väriä, mutta ei palaa.

Lisää pannulle mustapippuri, yrtit ja vesi. Anna kiehua hiljakseen noin puoli tuntia.

Siivilöi liemi kattilaan. painele kasviksia kevyesti siivilässä, jotta saat kaiken nesteen ja maut talteen. (nestettä jää kolmisen desiä)

Lisää kattilaan lihaliemikuutio/fondi, punaviini ja portviini. keitä hiljalleen poreillen puoli tuntia tai niin kauan, että nestettä on jäljellä noin puolet. (eli taas sen kolmisen desiä)

Lisää balsamiviinietikka ja kiehauta.

Lisää voi hyvin sekoittaen. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa hieman suolaa ja makeutta siirapista/hunajasta. Jos haluat kastikkeesta aavistuksen paksumpaa niin lisää maizena suurustetta tai sekoita maissijauhoja vesitilkkaan ja kaada kastikkeen joukkoon ohuena nauhana ja kiehauta kastike vielä kerran

Timjami-kermaperunat
Kuori ja leikkaa peruna ohuiksi siivuiksi. Painele perunoita hieman talouspaperilla, jotta saat ylimääräisen kosteuden pois.

Voitele uunivuoka kauttaaltaan voilla.

Lisää vuoan pohjalle kerros perunoita. Mausta timjamilla, suolalla ja mustapippurilla. Ripottele hieman valkosipulia ja juustoraastetta. Toista kolmella kerroksella.

Kaada päälle kerma ja paista 200 *C uunissa noin 55-60 min. Sekoita varovasti pariin kertaan välillä.

Perunat ovat valmiita, kun ne haarukalla painaessa ovat pehmeitä ja pinta on kauniin ruskea.
Poronpaisti:
Poista paistista kalvot ja hiero pintaan hieman mustapippuria ja reilusti riistamaustetta. Jätä huoneenlämpöön noin tunniksi ennen paistamista.

Laita uuni lämpiämään 150 *C

kuori ja murskaa valkosipulinkynnet ja laita muutama reilu nokare ja kunnon loraus öljyä pannulle.

Kun pannu on niin kuuma, että valkosipulit vähän tirisevät – ruskista paistiin kaunis pinta molemmin puolin.

Laita paisti folion päälle uunivuokaan (foliota saa olla niin reilu pala, että se tulee kunnolla uunivuoan reunojen yli). Kaada valkosipulinen voi-öljyseos paistin päälle. Rouhi hieman suolaa ja kiinnitä paistomittari paksuimpaan kohtaan.

Paista uunissa niin kauan, että paistomittari näyttää 54 *C (medium). Nosta paisti pois uunista ja käännä folion reunat paistin ympärille. Anna vetäytyä 15-20 min. Huomioi, että paisti jatkaa kypsymistä vielä uunista oton jälkeenkin ja sisälämpötila nousee vielä noin 2-3 *C. Jos haluat kypsän paistin niin nosta sisälämpötila uunissa noin 58 -60 *C ja jätä vetäytymään samalla tavalla kuin medium.

Leikkaa paisti viipaleiksi. Kaada paistoliemi viipaleiden päälle ja rouhi vielä vähän suolaa.

Tarjoile mustaherukkahyytelön kera.

Vinkki:
Teen monesti ohuemman paistin kokonaan valmiiksi paistinpannulla kannen alla. Ota paistiin ensin väri reilummassa lämmössä molemmin puolin ja laske sitten lämpöä. Paista paisti haluttuun sisälämpötilaan pari kertaa käännellen ja käytä paistomittaria. ( Minun mittarista olivat patterit loppuneet. Paistoin kuvan paistin mututuntumalla ja vähän liian kypsäksihän se meni)

Alkuperäinen resepti ja kuva:
Tinskun keittiössä