Jouluruokia suomalaiseen makuun

Jouluruokia miettiessä tulee meistä useimmalle runsauden pula. Onpa perheessä tapana istua pöydässä pienemmällä tai isommalla seurueella, lähes jokaisella meistä valmistautumisessa juhlaan on tietyt perinteet. Jouluruokia juhlapöytään miettiessä nähdään vaivaa sekä käytetään aikaa ja osaamista. Listasimme sinulle tälle sivulle suosituimmat reseptimme ja joulun juomasuositukset.

Jouluruokia miettiessä tulet ajatelleeksi mitä palan painikkeeksi. Viinien valinta ei ole helppoa, koska makukirjo on niin laaja. Löysimme sinulle varmat valinnat ja suomalaisten suosikit joulupöytään. Nämä viinit löydät käytännössä jokaisen Alkon hyllystä.

 • 9,98
  750 ml
  badge3
  Bestheim Riesling Premium Réserve
  Ranska > AC Alsace
 • 7,48
  750 ml
  Espiritu de Chile Sauvignon Blanc
  Chile > Valle Central
 • 12,48
  750 ml
  badge2
  2u Duas Uvas Rose Sparkling Brut
  Portugali > IG Lisboa
 • 14,98
  750 ml
  badge2
  Charles de Fere Crémant du Jura Rosé Brut
  Ranska > AC Cremant du Jura
 • 9,98
  9,98
  750 ml
  Bestheim Riesling Premium Réserve
  Ranska > AC Alsace
 • 7,48
  7,48
  750 ml
  Espiritu de Chile Sauvignon Blanc
  Chile > Valle Central
 • 12,48
  12,48
  badge2
  750 ml
  2u Duas Uvas Rose Sparkling Brut
  Portugali > IG Lisboa
 • 14,98
  14,98
  badge2
  750 ml
  Charles de Fere Crémant du Jura Rosé Brut
  Ranska > AC Cremant du Jura

Jouluruokia -sivustoltamme löydät helposti oikeat reseptit joulun tunnelmaan. Jouluna herkutellaan pitkän kaavan mukaan!

Riisipuuro, rosolli, graavikalat, laatikot ja joulukinkku ovat jouluruokia perinteisimmästä päästä. Piparit, jouluhalko ja joulutortut tuovat jouluruokiin makeutta. Nyt löydät helposti kaikki perinteisemmät reseptit joulupöytään yhdestä paikasta.

Jouluruokia ajatellessa ensimmäisenä mieleen tulevat perinteisesti laatikot, kinkku ja rosolli. Laajempi kirjo on erilaisilla kalaruoilla alkupalapöydässä.

Jouluruokia miettiessä herkut vaihtelevat kunkin mieltymysten mukaan: Osa ei tule toimeen ilman perinteisiä laatikoita, kinkkua, rosollia ja joululimppua. Jotkut eivät taas halua nähdäkään perinteisiä jouluruokia juhlapöydässään. Tälle sivulla olemme keskittyneet ensisijaisesti perinteisiin resepteihin.

Jouluruokia – juhlapöydän valinnat

Joulua ei ole ilman jouluruokia, joilla juhlapöytä laitetaan notkumaan herkuista. Jouluruokia suunnitellessa on helppo päästä joulutunnelmaan ja jokaisella meistä on muistoja jo lapsuuden jouluista – sen mauista ja tuoksuista. Useimmalle joulupöytä ja siinä pitkää istuminen ja nauttiminen on ollut lämmin ja mieluisa perhetraditio jo vuosia. Maistuvimmillaan joulun herkut ovat itsetehtynä ja omassa keittiössä valmistettuna. Rosan reseptien avulla onnistut helposti.

Joulu on suomalaisille rakas ja perinteikäs juhla, ja perinteinen jouluateria on monelle edelleen se ainoa oikea. Katso tästä jouluruokia koskevat ohjeet, ja kokoa joulun herkullisin tarjottava omalle perheelle tai koko suvulle.

Jouluruokia historiaa

 
Useimmissa perheissä jouluruokia ja niiden reseptejä on säilynyt muuttumattomana jo useamman vuosikymmenen, mutta taasen kinkku ja piparkakut, ovat tulleet tavallisen kansan keittiöihin vasta 1900-luvulla. Jouluruokia perinteet ovat saaneet nykyisen muotonsa vuosisatojen aikana.

Suomalainen joulun jouluruokien kattaus on syntynyt pikkuhiljaa ja siihen ovat vaikuttaneet niin säätyläisten kuin talonpoikien juhlaruoat. Jouluruokia miettiessä ajatukseen liittyy vielä nykyisinkin runsas tarjottavien määrä ja syöminen.

Suomalaiseen jouluun liittyy useita perinteisiä jouluruokia, joita on valmistettu kaikkialla Suomessa. Suomalaisen juhlaruoat eroavat kuitenkin hieman myös maakunnittain.

Suomessa ei ollut 1800-luvun puolella millaisia koko kansan jouluruokia, vaikka jouluna syötiin paremmin ja runsaammin kuin arkena.

Mitä reseptejä rosalaiset valitsevat jouluruokia miettiessään?

Jokaisella meillä on omat suosikkimme jouluruokien joukossa. Rosalla me otimme kuitenkin erinlaisen lähestymistavan. Rosalla on lähes 200.000 jäsentä ja sivuillamme vieraillaan useita tuhansia kertoja päivässä. Keräsimme tälle sivulle juuri ne jouluruokia koskevat reseptit, joita jäsenemme ovat eniten katsoneet, lukeneet ja tulostaneet.

Lopputuloksena on erinomainen valikoima perinteisiä jouluruokia, joiden avulla sinäkin kokoat juhlapöydän antimet helposti ja vaivatta. Itse valmistettu laatikko voittaa aina kaupan valmiin vastineen.

Jouluruokia ja niiden valitseminen on niin tärkeä asia, että sen valmistamiseen voi nähdä hiukan vaivaa. Rosan resepteillä se onnistuu helposti ja vältät turhan joulustressin.

Teimme myös pienen suljetun lippuäänestyksen Rosan työntekijöiden parissa, jossa valittiin suosikki jouluruokia joulupöytään ja tälle sivulle. Kukin meistä sai nimetä kolme suosikkiaan.

Kaikkein Suosituin jouluruokia -resepti oli tietysti kinkun paistamisohje. Kakkosena oli  taas rosolli ja perinteinen lanttulaatikko oli kolmanneksi suosituin.

Joulu kutsuu ruokapöytään! Saisiko olla perinteistä rosollialanttulaatikkoa ja imellettyä perunalaatikkoa? Koska se kinkku täytyi ottaa sulamaan? Vai herkutellaanko graavisiika vai olisiko kalavaihtoehtona sokerisuolagraavattua lohta?

Joulutorttuja paistamme päivittäin ja nautimme koko joulun ajan aamulla, päivällä, kahvin kanssa ja illalla jälkiruokana.

Perinteiset laatikot kuuluvat useimpien suomalaisten suosikkeihin jouluruokia valittaessa. Perunaa, lanttua, porkkanaa ja maksaa – mikä joululaatikko on sinun suosikkisi jouluna?

Joulu on vuoden odotetuin ja suurin ruokajuhla ja joulupöydän ääreen kokoonnutaan usein koko suvun voimin. Joulukinkku on monessa perheessä jouluruokia verrattaessa ykkössijalla. Katso tästä parhaat ohjeet kinkun kypsentämiseen.

Joulutorttujen leipominen on monille ensimmäinen askel kohti joulua ja jouluisia makuja. Valmis taikina auttaa kiireistä leipuria, mutta pienellä vaivalla joulutortut tekee myös aivan alusta asti itse. Onko parempaa kahvin kanssa nautittavaa makeaa kuin tortut?

Monin tavoin graavatut kalat, sekä marinoidut sillit ja silakat ovat löytyvät useimmista joulupöydistä. Jouluruokia miettiessä on hyvä muistaa, että laaja kalavalikoima kuuluu useimman jouluperinteisiin.

Kylmät kalaruoat voi tarjota omana aterianaan tai joulupöydän maistuvana alkuruokana. Kala on jouluruoka parhaimmillaan. Hyvin valitut viinit tekevät kalojen nauttimisesta vieläkin parempaa.