Jouluruoka vuoden odotetuimpaan juhlaan

 

Jouluruoka ei jätä ketään kylmäksi. Jokainen jouluun valmistautuva etsii balanssia perinteisten reseptien ja uusien tulokkaiden välillä. Jouluruokaan panostetaan ja sen eteen nähdään vaivaa. Rosa keräsi sinua varten yhdelle sivulle suosituimmat reseptit jouluruokiin.

Koska joulupöydän herkut ovat moninaisia ja makukirjo on laaja, niin se asettaa vaatimuksia viineille. Tästä löydät myös varmat valinnat ja ehdottomat suosikit jouluruoka kumppaniksi. Ja mikä parasta nämä viinit ovat lähes jokaisen Alkon hyllyssä.

 • 9,98
  750 ml
  badge3
  Bestheim Riesling Premium Réserve
  Ranska > AC Alsace
 • 7,48
  750 ml
  Espiritu de Chile Sauvignon Blanc
  Chile > Valle Central
 • 12,48
  750 ml
  badge2
  2u Duas Uvas Rose Sparkling Brut
  Portugali > IG Lisboa
 • 14,98
  750 ml
  badge2
  Charles de Fere Crémant du Jura Rosé Brut
  Ranska > AC Cremant du Jura

 • 9,98
  9,98
  750 ml
  Bestheim Riesling Premium Réserve
  Ranska > AC Alsace
 • 7,48
  7,48
  750 ml
  Espiritu de Chile Sauvignon Blanc
  Chile > Valle Central
 • 12,48
  12,48
  badge2
  750 ml
  2u Duas Uvas Rose Sparkling Brut
  Portugali > IG Lisboa
 • 14,98
  14,98
  badge2
  750 ml
  Charles de Fere Crémant du Jura Rosé Brut
  Ranska > AC Cremant du Jura

Jouluruoka -sivultamme löydät parhaat reseptit. Jouluna herkutellaan pitkän kaavan kautta!

Riisipuuro, rosolli, graavikalat, laatikot ja joulukinkku ovat joulupöydän päätähtiä. Piparit, jouluhalko ja joulutortut tuikkivat joulun makeinta sanomaa. Kokosimme yhteen vinkit ja reseptit, joiden avulla teet parhaat versiot perinteisistä herkuista.

Jouluruoka on perinteisesti laatikoita, kinkkua ja rosollia. Vivahteita voi hakea erilaisilla kalaruoilla alkupalapöydässä.

Jouluruoka jakaa mielipiteet: Osa rakastaa yli kaiken perinteisiä laatikoita, kinkkua, rosollia ja joululimppua. Toiset eivät taas halua perinteisiä jouluruoka pöytäänsä laisinkaan. Tälle sivulle olemme keskittyneet perinteisiin resepteihin.

Jouluruoka luo joulutunnelman

Joulu ei ole joulu ilman perinteisiä herkkuja. Jouluruoka on paras tapa päästä joulutunnelmaan ja jouluruoka tuo mieleen paljon hyviä ja herkullisia muistoja jo lapsuudesta. Erinomaisimmillaan se on tietysti omassa keittiössä valmistettuna ja Rosan reseptien avulla onnistut helposti.

Joulu on suomalaisille rakas ja perinteikäs juhla, ja perinteinen jouluateria on monelle edelleen se ainoa oikea. Katso tästä jouluruokien ohjeet, ja kokoa joulun ateria omalle perheelle tai koko suvulle.

Jouluruoan historia

Monet meille hyvin perinteinen jouluruoka, esimerkiksi kinkku ja piparkakut, ovat tulleet tavallisen kansan keittiöihin vasta 1900-luvulla. Jouluruoka -perinteet ovat kehittyneet nykyiseen muotoonsa vuosisatojen ajan.

Suomalainen jouluateria on syntynyt pikkuhiljaa ja siihen ovat vaikuttaneet niin säätyläisten kuin talonpoikien tarjoamiset. Jouluruokiin liittyy vielä nykyisinkin runsas tarjottavien määrä ja syöminen.

Suomalaiseen jouluun liittyy useita perinteisiä jouluruokia, joita on valmistettu kaikkialla Suomessa. Suomalaiset jouluruoat vaihtelevatkin kuitenkin hieman myös maakunnittain.

Suomessa ei ollut 1800-luvun puolella mitään koko kansan jouluruokaa, vaikka jouluna syötiin paremmin ja runsaammin kuin arkena.

Jokaisella meillä on omat suosikkimme joulupöydässä. Me otimme kuitenkin hiukan erilaisen lähestymistavan. Rosalla on lähes 200.000 jäsentä ja sivuillamme vieraillaan tuhansia kertoja päivässä. Keräsimme tälle sivulle juuri ne jouluruoka -reseptit, joita jäsenemme ovat eniten katsoneet, lukeneet ja tulostaneet.

Lopputuloksena on erinomainen valikoima perinteisiä jouluruokia, joiden avulla sinäkin kokoat joulupöydän antimet helposti. Itse valmistettu laatikko voittaa aina kaupan valmiin vastineen. Jouluruoka on niin tärkeä asia, että sen valmistamiseen voi nähdä hiukan vaivaa. Rosan resepteillä se onnistuu helposti ja vältät turhan joulustressin.

Meillä täällä Rosan konttorissa käytiin äänestys, jossa valittiin suosikki herkku joulupöytään. Jokainen sai nimetä kolme suosikkia. Suosituin jouluruoka -resepti oli tietysti kinkun paistoresepti. Kakkoseksi pääsi rosolli ja perinteinen lanttulaatikko oli kolmanneksi suosituin.

Joulu kutsuu ruokapöytään! Saisiko jouluruokana olla perinteistä rosollialanttulaatikkoa ja imellettyä perunalaatikkoa? Entä milloin se kinkku täytyi ottaa sulamaan? Vai maistuisiko graavisiika vai ehkä sittenkin sokerisuolagraavattua lohta?

Joulutorttuja nautitaan jouluna aamulla, päivällä, kahvin kanssa ja illalla jälkiruokana.

Perinteiseen laatikot kuuluvat useimpien suomalaisten joulupöytien suosikeiksi. Perunaa, lanttua, porkkanaa ja maksaa – mikä joululaatikoista on sinun suosikkisi?

Joulu on vuoden odotetuin ja suurin ruokajuhla ja joulupöydän ääreen keräännytäänkin usein koko suvun voimin. Joulukinkku on monessa perheessä joulupöydän kunkku. Katso parhaat ohjeet kinkun kypsentämiseen.

Joulutorttujen leipominen on monille ensimmäinen askel kohti joulua ja jouluisia makuja. Valmis taikina auttaa kiireistä leipuria, mutta pienellä vaivalla joulutortut tekee myös aivan alusta asti itse. Onko jouluisempaa jouluruokaa kuin tortut?

Erilaiset graavatut kalat, sekä marinoidut sillit ja silakat ovat itseoikeutetut jouluruoat joulupöydässä. Monipuolinen kalavalikoima kuuluu useimman jouluperinteisiin. Kylmät kalaruoat voi tarjota omana aterianaan tai joulupöydän maistuvana alkuruokana. Kala on jouluruoka parhaimmillaan. Hyvin valitut viinit tekevät kalojen nauttimisesta vieläkin parempaa.